Al sinds het begin van onze jaartelling werden in China al afbeeldingen gemaakt waarop een vorm van stoelmassage te zien is. Op oude tekeningen is te zien hoe een behandelaar massage met drukpunten toepast bij cliënten, gezeten op een krukje. Daarnaast werd de behandeling beschreven in eeuwenoude documenten.

Anma
In Japan werden deze technieken overgenomen en benoemd onder de naam Anma wat letterlijk “druk” en “wrijf” betekent. Het werd toegepast om het lichaam warm te houden. Later ontdekte men dat het ook hielp bij spier- en pijnklachten. Anma werd door het gewone volk gebruikt, zij hadden geen geld voor dure behandelingen. Vaak werd het door nomaden uitgevoerd op straat. Uit Anma ontwikkelde zich in de loop van de eeuwen shiatsu.

Apple
In de jaren ’80 van de vorige eeuw bedacht David Palmer, hoofd van het Anma Instituut voor Traditionele Japanse massage in de VS, het concept en ontwerp van de massagestoel. Toen de stoelmassage voor medewerkers bij electronicabedrijf Apple werd ingezet, volgde er een stroom van artikelen in de kranten over dit nieuwe fenomeen. Daarna heeft Palmer het concept verder uitgewerkt en zo een belangrijke bijdrage geleverd aan huidige populariteit van de stoelmassage.

press 按 (An) & rub 摩 (Ma)