Waarom Stoelmassage?

Als mensen vertellen over hun werkzaamheden hoor ik vaak een soort berusting: “tja, ik werk nu eenmaal veel achter de computer dus heb ik last van mijn nek” of: “het is nu eenmaal druk op mijn werk dus het is door buffelen”. Veel mensen hebben een soort van acceptatie ontwikkeld en gaan dagelijks met veel klachten weer aan het werk. Het gevolg is dat de concentratie slechter wordt, de stress toeneemt en lichamelijke klachten verergeren. Maar het werk gaat gewoon door en men krijgt minder gedaan. Daarnaast hebben mensen vaak ook nog een druk privéleven/ zorgtaken die met het werk gecombineerd moeten worden en zo ontstaat overbelasting waaruit klachten ontstaan. Stoelmassage zorgt ervoor dat ze een moment niets hoeven waardoor spanning losgelaten kan worden.

Preventie

Nek-, schouder- en rugklachten worden vaak veroorzaakt door te lang in dezelfde statische of gespannen houding te werken (achter een beeldscherm) of door fysiek zwaar werk te doen zoals mensen in de bouw of in de zorg. Stoelmassage zorgt ervoor dat mensen zich bewust worden van hun houding en het zorgt voor een moment van ontspanning waarin het lichaam de kans krijgt zich te herstellen.

Mensen met klachten als RSI/ CANS zullen meer moeite hebben hun werk te doen, en daardoor harder of langer moeten doorwerken. Ze lopen het risico burnout of overspannen te raken als er niets met hun klachten gedaan wordt.  Stoelmassage kan een rol spelen in het doorbreken van deze cirkel door tijdig door te verwijzen naar een fysiotherapeut of andere specialist.

Effecten

Stoelmassage bij bedrijven

Stoelmassage kan ingezet worden ter preventie van klachten maar zorgt ook voor verlichting van bestaande klachten, een betere concentratie, een beter humeur en een verhoogde productiviteit. Stoelmassage spreekt het zelfherstellend vermogen van het lichaam aan en draagt hierdoor bij aan iemands welzijn en om gezond te blijven. Het kan mensen ook stimuleren meer herstelmomenten in hun privé-leven in te bouwen en/of weer een sport op te pakken.

Uit kleinschalig onderzoek (o.a. door de universiteit van Maastricht) blijkt ook tastbaar resultaat: afname van RSI/ CANS gerelateerde klachten, afname van spanningsklachten en een daling van het klachtenniveau. De effecten zijn al merkbaar na 3 stoelmassagebehandelingen. Veel bedrijven hebben ook een daling gezien van het ziekteverzuim m.b.t. RSI/CANS na het invoeren van stoelmassage.

 

 

© Sit4it stoelmassage Den Haag, 2015 – foto’s door Reens de Graaf